In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.
Did you know that your browser is out of date? To get the best experience using our website we recommend that you upgrade to a newer version. Learn more.

Seksadvies voor hartpatiënten in de spreekkamer

Nieuwe aanbevelingen en de wetenschappelijke onderbouwing ervan

Risk Factors and Prevention


7 augustus 2013, Amsterdam – Mannen en vrouwen, die een hartinfarct hebben gehad, zijn meestal erg bang weer seksueel actief te zijn. Onnodig, zo zal blijken op de wetenschappelijke sessies op 2 september tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Cardiology in Amsterdam (ESC Congress 2013). In de sessie met de titel: “Resuming an active sex life after a stroke” zullen cardiologieverpleegkundigen en cardiologen ervaringen uitwisselen om, al tijdens het revalidatieproces, met patiënt en partner in gesprek te gaan over het weer opstarten van een seksleven.  
Dr. Love sessie onderdeel revalidatie
Om patiënten de seksuele activiteit na een hartinfarct weer te laten hervatten presenteert de European Society of Cardiology  (ESC) op 2 september in Amsterdam nieuwe aanbevelingen. Voor cardiologieverpleegkundigen wordt een “How-to Sessie” georganiseerd. Onder leiding van Voorzitter: Molly Byrne (Galway, IE) en Nina Kolbe (Witten, DE) worden zorgprofessionals getraind hoe zij in een vroeg stadium seksuele problemen bij hartpatiënten in kaart kunnen brengen. Daarnaast worden zij getraind seksuele problemen, oplossingen en tips te bespreken.
Onderwerp vast onderdeel maken in de spreekkamer
De nieuwe aanbevelingen van de ESC Council on Cardiovascular Nursing and Allied Professions (Europese Raad van Hart- en Vaatziekte Verpleegkundigen) is de eerste wetenschappelijke verklaring die een gedetailleerde leidraad biedt voor patiënten. Zo moet elke patiënt  van zijn behandelend arts, na een hartprobleem, advies krijgen over geslachtsgemeenschap na hart- en vaatziekten. Arts en patiënt moeten samen bepalen of de patiënt gezond genoeg is om seksuele activiteiten te hervatten. Hier hoort een geïndividualiseerde, gestructureerde begeleiding op basis van specifieke seksuele behoeften en medische conditie tests bij. Artsen zouden een actieve rol moeten spelen bij de advisering van aanbevolen seksposities, en hoe intimiteit ook zonder het hebben van geslachtsgemeenschap een rol kan hebben in een relatie. Daarnaast moet een patiënt en partner informatie krijgen over wanneer de seksuele activiteit weer hervat kan worden. De ESC raadt artsen aan deze seksuele voorlichting een vast gespreksonderwerp te maken, ongeacht geslacht, leeftijd of seksuele geaardheid.
"Er zijn veel barrières of misvattingen die het gesprek over seks in de weg staan. Sommige zorgverleners geloven dat de patiënten deze informatie niet zouden willen ontvangen.  Om ook dat te bespreken moet het initiatief bij de arts komen. Het is makkelijker voor de zorgverlener om het gesprek aan te gaan, dan dat de patiënt deze kwestie te berde brengt", zegt Tiny Jaarsma, registered nurse (RN), Nurse Fellow of the European Society of Cardiology  NFESC, covoorzitter van de taskforce van de European Society of Cardiology.
"Tijdsdruk of gewoon verlegenheid mag geen excuus zijn om gesprekken over deze thema’s te vermijden, die zijn essentieel voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de hartpatiënt”, zei Jaarsma.
Inspanningsonderzoek wordt aanbevolen voor sommige patiënten om te bepalen of het hart sterk genoeg om seksuele activiteit te hervatten. Fysieke activiteiten zoals stevig wandelen kan worden voorgesteld voor sommige hartpatiënten voor hervatting van seksuele activiteit.
De aanbevelingen werden ontwikkeld op basis van evidence-based onderzoek naar seks counseling.
"Het starten van een gesprek over seks kan gemakkelijk worden opgenomen in discussies met de patiënt, in het bijzonder bij de bespreking van seks als onderdeel van aanbevelingen voor revalidatie. Alle zorgverleners moeten klaar en bereid zijn om deze onderwerpen aan te kaarten. Dat geldt ook voor cardiologen, huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten, "stelt Dr. Elaine Steinke, advanced practice registered nurse (APRN)., arts, auteur onderzoeken op gebied van seks en cardiologie en professor verpleegkunde aan de Wichita State University in Kansas.
Seksuele problemen vaak snel opgelost
Men vermoedt dat 30 tot 40% van de mensen met hart- en vaatziekten ook te kampen heeft met seksuele problemen (erectiestoornissen, orgasmeproblemen, verminderde libido, etc.). De ESC wil dat artsen actief het gesprek aangaan over risicofactoren voor hart- en vaatziekten maar ook over seksuele problemen zoals erectiestoornissen. De arts moet dat dan wel bespreekbaar maken, bij mannen en vrouwen. Hartpatiënten bespreken deze problemen niet uit zichzelf. De meeste hartpatiënten hervatten hun seksleven binnen een half jaar na een hartaanval, toch blijven ze angst houden voor het effect van seks op hun hart. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek van Emily Abramsohn in 2011 uitgevoerd door de University of Chicago.
Kliniek voor seksuele dysfuncties bij hart- en vaatziekten
Een van de sprekers op het ECS 2013 congres in Amsterdam is Dr. Graham Jackson (Croydon, GB), een expert in het beoordelen van seksuele problemen bij hartpatiënten.  In het London Bridge Hospital en het BMI Shirley Oaks Hospital in Croydon, Surrey ziet Dr. Jackson veel hartpatiënten met seksuele problemen na een hartziekte. Hij onderschrijft het thema van dit 2013 congres waarbij de interactie van het hart met andere organen wordt belicht. Het behandelen van mogelijke seksuele disfuncties moet volgens hem dan ook  een vast onderdeel zijn in de behandeling van hartpatiënten. Jackson heeft zelfs een kliniek speciaal voor patiënten met seksuele dysfunctie en hart- en vaatziekten opgericht.
Van 31 augustus tot en met 4 september zal ESC Congress 2013 naar verwachting 30.000 cardiologieprofessionals uit 150 landen bijeenbrengen in Amsterdam. Toonaangevende wetenschappers geven tijdens het ESC Congress 2013 vooruitblik op meer dan 4.000 lang verwachte en interessante studies.
Het ESC congres vindt ieder jaar in een andere Europese stad plaats. De locatie van het ESC Congress 2013 is Amsterdam. In 2014 en 2015 zullen respectievelijk Barcelona en London gastheer zijn van het grootste medische congres van Europa.

Notes to editor

Over ESC Congress 2013
Het ESC Congres is de ‘s werelds grootste en meest vooraanstaande conferentie voor medische professionals over de wetenschap, management en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het ESC 2013 Congres vindt plaats van 31 augustus t/m 4 september in het congrescentrum Amsterdam RAI. Het wetenschappelijke programma is beschikbaar via het ESC press office.
Openingspersconferentie in Amsterdam
Er vindt een persconferentie plaats voor de Nederlandse journalisten op 29 augustus van 13u tot 14u in het Sofitel Legend The Grand Amsterdam. U kunt zich aanmelden voor deze persconferentie via ogolubova@webershandwick.com | 070-3121070
Over persregistratie en faciliteiten
U kunt zich online registreren voor het ESC Congress 2013 via http://www.escardio.org/congresses/esc-2013/registration/Pages/press-registration.aspx
- On-site registratie opent op 30 August 2013 in Amsterdam.
- ESC verzorgt volledig uitgeruste persfaciliteiten tijdens het ESC Congres, zoals de officiële ESC persconferentieruimte, exclusieve werkruimte voor de media, catering en interview kamers.
Hotel accommodatie is exclusief gereserveerd voor de pers. Na de persregistratie voor het congres neemt u contact op met het ESC Press Office voor een password aan de agent die de hotel accommodatie verzorgt.
Over ESC
De European Society of Cardiology (ESC) vertegenwoordigt meer dan 80,000 cardiologie professionals in heel Europa. Haar missie is om de last van hart- en vaatziekten in Europa te verminderen.