In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.
Did you know that your browser is out of date? To get the best experience using our website we recommend that you upgrade to a newer version. Learn more.

Vrouwen sterven vaker aan hart- en vaatziekten

Aanzienlijke verschillen tussen mannen en vrouwen in zowel de symptomen, progressie en prognose van hart- en vaatziekten

Risk Factors and Prevention


26 augustus, Amsterdam – Hart- en vaatziekten zijn de nummer één doodsoorzaak voor vrouwen in Nederland. Jaarlijks overlijden circa 26.000 vrouwen aan deze ziekten. Al jarenlang wordt er aandacht gevraagd voor hartziekten bij vrouwen. Onderzoek onder Europese cardiologen wijst echter uit dat vrouwen minder vaak dan mannen worden onderzocht op hartklachten, minder medicijnen krijgen en minder vaak aan vaatziekten worden geopereerd.
Hart- en vaatziekten zijn dus de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen, met jaarlijks 8,6 miljoen vrouwelijke hartdoden wereldwijd. Elk jaar is dat evenveel als alle vrouwen die overlijden aan de verschillende vormen van kanker bij elkaar. Veel vrouwen zijn zich niet bewust van de specifieke risicofactoren en nemen aan dat ze minder kans hebben om te overlijden aan een beroerte, hartfalen of een hartaanval. Echter, bewijs toont aan dat deze veronderstelling onjuist is, en dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de geslachten in zowel de symptomen en progressie van de ziekte.
Symptomen niet te herkennen
Vrouwen kunnen bij een hartinfarct andere wat minder bekende symptomen hebben dan mannen. Vaak herkennen vrouwen zelf niet dat deze klachten horen bij hartklachten. Opvliegers worden bij vrouwen bijvoorbeeld vaak toegeschreven aan de overgang, maar kunnen ook symptomen zijn die wijzen op hoge bloeddruk, een van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Bijna de helft van de vrouwen heeft voor het 60ste jaar een te hoge bloeddruk.
Op zondag 1 en maandag 2 september zal er tijdens het “Gender Data Forum” van het European Society of Cardiology, ESC Congress 2013, aandacht worden besteed aan de nieuwste onderzoeksresultaten op dit gebied.
Beter begrip kan sterfte voorkomen
De kennis van de klinische gevolgen van atherosclerose en hart- en vaatziekten bij vrouwen is de afgelopen 20 jaar enorm gegroeid, maar nog onvoldoende bekend bij een breed publiek. Onderzoeksinspanningen zijn ook het afgelopen jaar weer toegenomen en vele rapporten over de  verschillende aspecten van ischemische hartziekte (IHD) bij vrouwen worden tijdens het ESC Congress  in Amsterdam gepubliceerd. Uiteindelijk moet een beter begrip van deze processen en mechanismen, preventie en klinische behandeling van hart- en vaatziekte de sterfte bij vrouwen reduceren.
Het ESC congres vindt ieder jaar in een andere Europese stad plaats. De locatie van het ESC Congress 2013 is Amsterdam. In 2014 en 2015 zullen respectievelijk Barcelona en London gastheer zijn van het grootste medische congres van Europa.

Notes to editor

Over ESC Congress 2013
Het ESC Congres is de ‘s werelds grootste en meest vooraanstaande conferentie voor medische professionals over de wetenschap, management en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het ESC 2013 Congres vindt plaats van 31 augustus t/m 4 september in het congrescentrum Amsterdam RAI. Het wetenschappelijke programma is beschikbaar via het ESC press office.
Openingspersconferentie in Amsterdam
Er vindt een persconferentie plaats voor de Nederlandse journalisten op 29 augustus van 13u tot 14u in het Sofitel Legend The Grand Amsterdam. U kunt zich aanmelden voor deze persconferentie via ogolubova@webershandwick.com | 070-3121070
Over persregistratie en faciliteiten
- On-site registratie opent op 30 August 2013 in Amsterdam.
- ESC verzorgt volledig uitgeruste persfaciliteiten tijdens het ESC Congres, zoals de officiële ESC persconferentieruimte, exclusieve werkruimte voor de media, catering en interview kamers.
Hotel accommodatie is exclusief gereserveerd voor de pers. Na de persregistratie voor het congres neemt u contact op met het ESC Press Office voor een password aan de agent die de hotel accommodatie verzorgt.
Over ESC
De European Society of Cardiology (ESC) vertegenwoordigt meer dan 80,000 cardiologie professionals in heel Europa. Haar missie is om de last van hart- en vaatziekten in Europa te verminderen.