In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.
Did you know that your browser is out of date? To get the best experience using our website we recommend that you upgrade to a newer version. Learn more.

Οι τελευταίες κλινικές μελέτες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο EHRA EUROPACE 2013 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών

Παρουσιάστηκαν περισσότερες από 60 πρωτότυπες μελέτες ελλήνων συγγραφέων. 23-26 Ιουνίου 2013, Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, Αθήνα, Ελλάδα.

Arrhythmias and Device Therapy


Sophia Antipolis, xx Ιουνίου 2013: Η συνάντηση EHRA EUROPACE 2013 που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 23-26 Ιουνίου, υπόσχεται ένα γεμάτο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα δέκα πρόσφατων κλινικών μελετών και περισσότερες από 1.000 πρωτότυπες περιλήψεις μελετών (61 εκ των οποίων συντάχθηκαν από έλληνες συγγραφείς), προσφέροντας συναρπαστικά νέα για την ειδησεογραφία. Οι μελέτες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο αναμένεται να επηρεάσουν το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας και φροντίδας ασθενών.
«Θέλουμε πραγματικά να ενθαρρύνουμε, όσο το δυνατόν περισσότερους έλληνες γιατρούς και δημοσιογράφους, να παρευρεθούν στο συνέδριο, επειδή αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουν, παγκοσμίου φήμης, ειδικούς σε θέματα καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας (ΗΦ) και να ενημερωθούν για τα τελευταία δεδομένα, χωρίς οι ίδιοι να μετακινηθούν και χωρίς τα έξοδα και την ταλαιπωρία που συνεπάγεται ένα μακρινό ταξίδι», δήλωσε ο Δρ. Μιχάλης Εφραιμίδης, τοπικός διοργανωτής της συνάντησης, από το Γενικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα. Οι δύο συνεδρίες που θα διεξαχθούν στην ελληνική γλώσσα, στις 23 Ιουνίου 2013 αναμένεται να αποτελέσουν θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, για τους έλληνες ιατρούς και τα ΜΜΕ.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικού Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών (EHRA), Καθ. Andreas Goette, από τη Γερμανία, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε τις τελευταίες μελέτες. Οι δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τα αποτελέσματα των κορυφαίων μελετών και να ενημερωθούν για τις νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες Κλινικής Πρακτικής της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), σχετικά με την Καρδιακή Βηματοδότηση, οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν αλλαγές στο ευρωπαϊκό σύστημα φροντίδας της υγείας».
Το συνέδριο, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, περιλαμβάνει περισσότερες από 110 ξεχωριστές συνεδρίες και 18 δορυφορικά συμπόσια, και αναμένεται να το παρακολουθήσουν περίπου 6.000 κλινικοί ειδικοί στην ηλεκτροφυσιολογία, γενικοί καρδιολόγοι, οικογενειακοί ιατροί, βασικοί επιστήμονες, ειδικοί Η/Υ, τεχνικοί εργαστηρίων καθετηριασμού και νοσηλευτές.
Το EHRA EUROPACE 2013 υπόσχεται ευρύτερη θεματολογία από κάθε άλλη φορά. Η νέα συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών (EHRA) και των Ομάδων Εργασίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), για την Καρδιακή Κυτταρική Ηλεκτροφυσιολογία και την ηλεκτρονική Καρδιολογία (e-Cardiology), όπως δήλωσε ο Καθ. Andreas Goette, έδωσε έμφαση στην πολυ-επιστημονική και μεταβιβαστική προσέγγιση που σημειώνεται σήμερα στη διάγνωση και τη θεραπεία των αρρυθμιών και των διαταραχών της αγωγιμότητας. «Το πρόγραμμά μας πλέον περιλαμβάνει το πλήρες εύρος της αρρυθμιογένεσης, από το κύτταρο έως την κλίνη του ασθενούς», είπε.
Τα σπουδαιότερα σημεία των τελευταίων κλινικών μελετών, που πρόκειται να παρουσιαστούν την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Ιουνίου περιλαμβάνουν:
 • Τη μελέτη Gap-AF - AFNET 1 που εξετάζει, εάν η πλήρης ηλεκτρική απομόνωση των πνευμονικών φλεβών είναι ανώτερη της ατελούς ηλεκτρικής απομόνωσης, σε ασθενείς με ανθεκτική σε φαρμακευτική αγωγή παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή (ΚΠ)
 • Τη μελέτη SARA που συγκρίνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια κατάλυσης με καθετήρα έναντι φαρμακευτικής αγωγής κατά της αρρυθμίας στη θεραπεία της επίμονης ΚΜ
 • Τη μελέτη PREFER σε ΚΜ, που θα παρέχει μια σύγχρονη εικόνα της διαχείρισης της ΚΜ ανά την Ευρώπη
 • Την Ηλεκτρονική Καταγραφή Επεμβάσεων Κατάλυσης ΚΜ του Καρδιολογικού Κέντρου της Λειψίας (The Leipzig Heart Center AF Ablation Registry), που παρακολουθεί τις επιπτώσεις και τους παράγοντες κινδύνου για θρομβοεμβολικά επεισόδια, μετά από κατάλυση με καθετήρα για ΚΜ.
 • Τη μελέτη CLEPSYDRA, που χρησιμοποιεί αλγόριθμους, για να παρακολουθήσει τις πρώιμες ενδείξεις επεισοδίων αντιρρόπησης, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Τη μελέτη RFAVT, που θα εκτιμήσει τη θνησιμότητα, σε ασθενείς, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με κατάλυση με ραδιοσυχνότητα, ως πρώτη γραμμή θεραπείας, χωρίς εμφυτευμένο απινιδωτή (ICD).

Συνολικά έχουν γίνει δεκτές και θα παρουσιαστούν στο EHRA EUROPACE 2013 1.084 περιλήψεις (από τις 1.624 που υποβλήθηκαν). Από αυτές, οι 61 θα παρουσιαστούν από Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι τις έχουν συγγράψει, σημειώνοντας έτσι αριθμό-ρεκόρ. Πέραν των συνεδριών, με τις προφορικές περιλήψεις και τις συντονισμένες συνεδρίες με τα poster, το καινούριο στοιχείο εφέτος θα είναι οι παρουσιάσεις περιλήψεων «αστραπή», στις οποίες έχουν ομαδοποιηθεί συναφή θέματα περιλήψεων. «Η ιδέα είναι να προσφέρουμε στο κοινό πολλές πληροφορίες για συγκεκριμένα θέματα, όπως η θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού, ή οι εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς - απινιδωτές, σε πραγματικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες, να ενημερωθούν ταχύτατα, για τις τελευταίες εξελίξεις», εξήγησε ο Καθηγητής Andreas Goette.
Ενδιαφέρουσες περιλήψεις από έλληνες συγγραφείς που αξίζουν την προσοχή των συμμετεχόντων περιλαμβάνουν τις παρακάτω:
 
 • FP 1082, από τον Β.Π. Βασιλικό και τον Α. Μπίλλη, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην οποία, δεδομένα από το αρχείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, για την ηλεκτρονική καταγραφή επεμβάσεων κατάλυσης θα αποκαλύψουν τις τάσεις που επικρατούν στην Ελλάδα, για τις διαδικασίες κατάλυσης μεταξύ 2008 και 2012.
 • FP 1466, από τον Χ. Μανιώτη, από το Νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, στην οποία αποδεικνύεται, ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί τον ισχυρότερο δείκτη πρόβλεψης θνησιμότητας, σε ασθενείς με ανεξήγητη συγκοπή.
 • FP 802, από τον Ε. Κ. Κανουπάκη και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), Καθ. Πάνο Βάρδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου που διερευνούν, κατά πόσον οι δείκτες ανακατασκευής κολλαγόνου (collagen turnover) στον ορό προβλέπουν μελλοντικά σοκ, σε ασθενείς με απινιδωτή (ICD) και διατατική καρδιομυοπάθεια.
 • FP703 από την Ε. Συμεωνίδου και τη Μ. Αναστασίου-Νανά, από το Αττικό Νοσοκομείο της Αθήνας, που χρησιμοποιούν το στροβιλισμό του καρδιακού ρυθμού, ως δείκτη για τη διαστρωμάτωση του κινδύνου σε σοβαρή άπνοια, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • FP938 από τον Ι. Σαλούστρο και τον Καθ. Π. Βάρδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, που διερευνούν το turnover κολλαγόνου τύπου 1, σε ασθενείς με παροξυσμική και επίμονη ΚΜ
 • FP673 από τον Π. Αρσένο και τον Χ. Στεφανάδη από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αθήνας, που δείχνουν πώς η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της κοιλιακής αρρυθμίας, σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
 • Περίληψη 40634 από την E Χατζηνικολάου-Κοτσάκου και τον Κ. Τσακιρίδη, από την Κλινική του Αγίου Λουκά στη Θεσσαλονίκη, που δείχνουν πώς η προσωπικότητα τύπου Δ επηρεάζει τη μονήρη – ιδιοπαθή ΚΜ.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θέματα, για τα ελληνικά ΜΜΕ αναμένεται να παρουσιάσουν οι δύο συνεδρίες που θα διεξαχθούν στα Ελληνικά, την πρώτη ημέρα. Η πρώτη συνεδρία της συνάντησης (8:30, Κυριακή 23 Ιουνίου) εξετάζει το ζήτημα των καρδιακών αρρυθμιών στη στεφανιαία μονάδα εντατικής θεραπείας, με την Αφροδίτη Αλεβιζάκη (Ηράκλειο) που ασχολείται με τις καρδιακές αρρυθμίες σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, το Νικόλαο Γιάκη (Αθήνα) που ασχολείται με τη σύγχρονη διαχείριση της Κολπικής Μαρμαρυγής, μετά από bypass στεφανιαίας αρτηρίας, την Ευαγγελία Σταματοπούλου (Αθήνα) που ασχολείται με τις βραδυκαρδιακές επιπλοκές, μετά από Διαδερμική Εμφύτευση Αορτικής Βαλβίδας (TAVI) και την Πανωραία Ράμμου (Γέρακας) που ασχολείται με τη διαχείριση ασθενών, που αντιμετωπίζουν εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή.
Η δεύτερη συνεδρία (10:15, Κυριακή 23 Ιουνίου) διερευνά τις νέες εξελίξεις σε καθιερωμένες θεραπείες, με τον Εμμανουήλ Αθανασάκη (Ηράκλειο) που ασχολείται με τις επιπλοκές σε ασθενείς με συσκευές CRM, τον Βασίλειο Αντωνάκο (Αθήνα) που ασχολείται με την παρακολούθηση ασθενών με συσκευές CRM, τον Εμμανουήλ Σημαντηράκη (Ηράκλειο) που ασχολείται με την αντιθρομβωτική θεραπεία σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και τον Κίμωνα Μπάτσικα (Νέα Ιωνία) που ασχολείται με ενδείξεις για την παρακολούθηση κολπικής μαρμαρυγής.
Επιπλέον συνεδρίες που αξίζουν προσοχής, με τη συνεισφορά παρουσιάσεων από Έλληνες επιστήμονες, περιλαμβάνουν τις παρακάτω:
 • «Θέματα παγκοσμίου συζήτησης» με προεδρεύοντα, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πάνο Βάρδα (Ηράκλειο) που διερευνά παγκοσμίου ενδιαφέροντος, θέματα ηλεκτροφυσιολογίας όπως, εάν είναι εφικτή η διεθνής συναίνεση ενημερωμένου ασθενούς, τρόπους ενίσχυσης των γυναικών στην ΗΦ, και την επαναχρησιμοποίηση εμφυτεύσιμων συσκευών
 • «Κολπική Μαρμαρυγή: γνωρίζουμε τί να συμβουλέψουμε τους ασθενείς;» (Κυριακή 23Ιουνίου, 13:45) που η Ευγενία Τσιφτσίδου (Αθήνα) θα μιλήσει για την τρέχουσα γνώση περίθαλψης και την αντιπηκτική πρακτική.
 • «Τί πρέπει να γνωρίζουν οι ηλεκτροφυσιολόγοι, σχετικά με τη νεφρική απονεύρωση» (Κυριακή 23 Ιουνίου, 13:45) - ο Χριστόδουλος Στεφανάδης (Παλαιό Ψυχικό) θα μιλήσει για καινούρια εργαλεία και αποτελέσματα μελετών, κατά τη συνεδρία.
 • «Από την αποκωδικοποίηση της μοριακής παθογένειας στην ανάπτυξη στοχευμένων νέων θεραπειών» (Τετάρτη 26 Ιουνίου, 8:30) - η Δέσποινα Σανούδου (Αθήνα) θα μιλήσει για τη γενετική και τους μοριακούς μηχανισμούς παθογένειας σε καρδιομυοπάθειες και αρρυθμίες και ο Ιωάννης Τερροβίτης (Αθήνα) θα μιλήσει για τα βλαστοκύτταρα.

Αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό γεγονός για την ειδησεογραφία θα είναι οι Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) για την Καρδιακή Βηματοδότηση και τη Θεραπεία Καρδιακού Επανασυγχρονισμού (CRT) που θα παρουσιαστούν στο EHRA EUROPACE 2013 την Τρίτη 25 Ιουνίου. Ο Καθηγητής Michelino Brignole, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Κατευθυντήριων Οδηγιών, δήλωσε, «Αυτές οι Κατευθυντήριες Οδηγίες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από μια ομάδα 70 ειδικών, αποτελούν μια σύνθεση των τελευταίων γνώσεων και της τελευταίας τεχνολογίας, στην καρδιακή βηματοδότηση και τη θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν, ώστε να τοποθετηθούν εντός συγκεκριμένου πλαισίου, όλες οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών».

Notes to editor

Σχετικά με το EHRA EUROPACE 2013
Το EHRA EUROPACE είναι ένα καθιερωμένο, διεθνές συνέδριο, που προσελκύει σημαντικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης (opinion leaders), αναγνωρισμένους επιστήμονες, ιατρούς, παραϊατρικούς επαγγελματίες και τον αντίστοιχο κλάδο της αγοράς.  Το τελευταίο συνέδριο του 2011 παρακολούθησαν 5.560 άτομα, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών.
Σχετικά με την EHRA
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αρρυθμιών (European Heart Rhythm Association - EHRA) είναι ένα εγγεγραμμένο παράρτημα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Στόχος της είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τις επιπτώσεις των καρδιακών αρρυθμιών και τους αιφνίδιους θανάτους από παθήσεις της καρδιάς.
Σχετικά με την ESC
Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (European Society of Cardiology - ESC) εκπροσωπεί περισσότερους από 80.000 επαγγελματίες καρδιολόγους σε ολόκληρη την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου.  Αποστολή της είναι να μειωθούν οι καρδιαγγειακές παθήσεις στην Ευρώπη.
Ηλεκτρονικό Επιστημονικό Πρόγραμμα