In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.
Did you know that your browser is out of date? To get the best experience using our website we recommend that you upgrade to a newer version. Learn more.

Milieuvervuiling, geluidsoverlast, passief roken en de effecten ervan op hart- en vaatziekten

Nieuwe wetenschappelijke data op ESC Congress 2013 in Amsterdam

Het is algemeen bekend dat maatregelen zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding en niet roken kunnen bijdragen tot het verminderen van de risicofactoren op hart- en vaatziekten. Passief roken veroorzaakt bijvoorbeeld in Nederland  jaarlijks enkele duizenden sterfgevallen aan hart- en vaatziekten (Gezondheidsraad, 2003c). Maar wat is de invloed van milieuvervuiling of geluidsoverlast op het ontstaan van hart- en vaatziekten? Anno 2013 worden ook milieufactoren opgenomen in wetenschappelijk onderzoeken die tijdens het grootste internationale cardiologisch congres tussen 31 augustus en 4 september worden gepresenteerd in Amsterdam.

Risk Factors and Prevention


19 augustus 2013, Amsterdam – Het is algemeen bekend dat maatregelen zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding en niet roken kunnen bijdragen tot het verminderen van de risicofactoren op hart- en vaatziekten. Passief roken veroorzaakt bijvoorbeeld in Nederland  jaarlijks enkele duizenden sterfgevallen aan hart- en vaatziekten (Gezondheidsraad, 2003c). Maar wat is de invloed van milieuvervuiling of geluidsoverlast op het ontstaan van hart- en vaatziekten? Anno 2013 worden ook milieufactoren opgenomen in wetenschappelijk onderzoeken die tijdens het grootste internationale cardiologisch congres tussen 31 augustus en 4 september worden gepresenteerd in Amsterdam.

Fijnstof in de lucht schaadt hartpatiënten

Verbrandingsproducten zoals fijnstof ontstaan binnen- en buitenshuis. Het inademen van fijnstof kan niet alleen leiden tot een slechtere longfunctie. Fijnstof is ook gerelateerd aan een vergrote kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. In het Europese jaar van de luchtkwaliteit zal Professor Dr. Marc Claeys uit het Belgische Edegem de vraag beantwoorden of luchtvervuiling een doorslaggevende rol speelt in de ontwikkeling of beïnvloeding van hart- en vaatziekten. Prof. Claeys is Adjunct-diensthoofd cardiologie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en presenteert de resultaten van zijn studie met de centrale vraag of de lucht die we inademen een onzichtbare katalysator kan zijn voor hart-en vaatziekten. Door verontreinigd lucht gedurende slechts twee uur in te ademen stijgt de diastolische bloeddruk aanzienlijk, volgens het nieuwe onderzoek. 

Passief roken en het effect van rookverboden?

Een manier om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn de zogenaamde rookverboden in restaurants en kroegen. Dat dit ook een positief effect heeft op mensen met hart en vaatziekten bleek uit Zwitsers onderzoek. Onderzoekers vergeleken resultaten uit twee verschillende deelstaten, waarbij de ene wel, en de ander niet het rookverbod invoerde. Hieruit bleek dat in de deelstaat waar het rookverbod wel was ingevoerd, het aantal STEMI-opnames in ziekenhuizen na de invoering van het rookverbod fors lager lag dan daarvoor. In tegenstelling tot de deelstaat waar het verbod niet werd ingevoerd, hier veranderde het aantal opnames nauwelijks. Tijdens deze sessie op 31 augustus om 11.00 uur zal verder worden ingegaan op dit onderzoek en de preventieve boodschap voor beleidsvoerders en consumenten.

Geluidsoverlast

Op 1 september zoomt dr. Frank Schmidt verder in op een ander milieuprobleem: geluidsoverlast.  Uit Deens onderzoek bleek eerder al dat geluidsoverlast van verkeer mogelijk invloed heeft op het risico een hartaanval te krijgen. Bij elke stijging van 10 decibel nam het risico op een hartaanval met 14% toe.  Bij mensen boven de 65 lag dit zelfs op 27%.
Dr. Schmidt onderzocht de cardiovasculaire effecten van het geluid van nachtvluchten op gezonde vrijwilligers. Hieruit blijkt dat zelfs bij deze groep korte blootstelling aan het vliegtuiglawaai gedurende de nacht het lichaam stimuleert om meer adrenaline aan te maken en kan leiden tot een hogere bloeddruk.

Voor meer informatie en nadere toelichting, kunt u van 31 augustus tot en met 4 september naar het  ESC Congress 2013 komen waar naar verwachting 30.000 cardiologieprofessionals uit 150 landen bijeenkomen om de meer dan 4.000 lang verwachte en interessante studies te bespreken.

Het ESC congres vindt ieder jaar in een andere Europese stad plaats. De locatie van het ESC Congress 2013 is Amsterdam. In 2014 en 2015 zullen respectievelijk Barcelona en London gastheer zijn van het grootste medische congres van Europa.
# # #

References

Noot voor de redactie
Over ESC Congress 2013
Het ESC Congres is de ‘s werelds grootste en meest vooraanstaande conferentie voor medische professionals over de wetenschap, management en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het ESC 2013 Congres vindt plaats van 31 augustus t/m 4 september in het congrescentrum Amsterdam RAI. Het wetenschappelijke programma is beschikbaar via het ESC press office.
Openingspersconferentie in Amsterdam
Er vindt een persconferentie plaats voor de Nederlandse journalisten op 29 augustus van 13u tot 14u in het Sofitel Legend The Grand Amsterdam. U kunt zich aanmelden voor deze persconferentie via ogolubova@webershandwick.com | 070-3121070
Over persregistratie en faciliteiten
U kunt zich online registreren voor het ESC Congress 2013 via http://www.escardio.org/congresses/esc-2013/registration/Pages/press-registration.aspx
- On-site registratie opent op 30 August 2013 in Amsterdam.
- ESC verzorgt volledig uitgeruste persfaciliteiten tijdens het ESC Congres, zoals de officiële ESC persconferentieruimte, exclusieve werkruimte voor de media, catering en interview kamers.

Hotel accommodatie is exclusief gereserveerd voor de pers. Na de persregistratie voor het congres neemt u contact op met het ESC Press Office voor een password aan de agent die de hotel accommodatie verzorgt.

Over ESC
De European Society of Cardiology (ESC) vertegenwoordigt meer dan 80,000 cardiologie professionals in heel Europa. Haar missie is om de last van hart- en vaatziekten in Europa te verminderen.